Den korrekte ovn til brændefyret vildmarksbad

Den korrekte ovn til brændefyret vildmarksbad

Martin Pedersen

 

Drømmer du om at købe et vildmarksbad, men er usikker på hvilke type ovn der vil være ideelt til dig og dine behov? Vi vil i dette blogindlæg forklarer fordele og ulemper ved indvendig/udvendig ovn, og ikke mindst hvorfor vi ikke har valgt at føre alle ståltyper i vores sortiment. Når du er sat mere ind i hvorfor, vil dit valg pludselig være mere åbenlyst.  

Ståltyper oven til brændefyret vildmarksbad  

Vi har hos Royaltubs valgt kun at gå med to typer stål til brug af vores vildmarksbad ovne, nemlig 304 (rustfri) og 316 (rust og syrefast). Faktisk bruges der i dag 3 typer stål til brug af ovne til vildmarksbade. Den mest brugte ståltype 430 der er den billigste og som hverken tåler klor, salt eller nogen anden form for spa kemi, hvorfor vi har valgt ikke at føre denne i vores sortiment. Produktet er simpelthen for ringe en kvalitet til, at vi vil tilbyde denne. 

I stedet har vi valgt gå med de to ståltyper 304 og 316, da vi finder dem langt bedre egnet til dette formål. Se vores sortiment af indvendig eller udvendig ovn her.   

Stål 304 (rustfri): Denne type stål menes at kunne tåle klor, men uden overdossering. Vi anbefaler dog at du ikke bruger klor til denne type ovn, men ’aktivt klor’ for at holde vandet rent og være sikker på at have din ovn de næste mange år frem. (tåler ikke salt)

Stål 316 (rustfri og syrefast): Dette stål er den samme ståltype der også benyttes på boreplatforme, altså i maritime miljøer ude på havet. Det er her muligt at bruge klor, salt, og anden spa kemi, du måtte ønske.

Ønsker du derfor at bruge klor, salt eller anden spa-kemi er det derfor vigtigt, at du tager dig nogle overvejelser, så du ikke ender med at ødelægge din ovn. F.eks. hvis du lejer dit sommerhus ud med et vildmarksbad. Her er det særligt vigtigt, at du vælger en 316 ovn, da udlejningsbureauerne ofte stiller klortaps klar til gæsterne. 

Fordele og ulemper ved at bruge brændefyrede vildmarksbad   

Det er et spørgsmål vi ofte løber ind i, og måske også det spørgsmål du selv sidder med netop nu. Derfor vil vi nu dykke ned i, hvad der kan være fordele og ulemper ved disse to typer ovne. Det er bestemt et emne, der deler vandene. Ren æstetisk synes vi begge vildmarksbade er lige smukke og der er ikke noget rigtigt eller forkert her. I bund og grund drejer det sig om to ting. 

Det ene er plads. Det er nemlig sådan, at en indvendig ovn stjæler et sæde i selve karet. Det gør det fordi ovnen naturligvis fylder en smule inde i karet, men også fordi det er vigtigt der er luft omkring det for ikke at beskadige glasfiberkaret.

Det andet, og det du får til gengæld, er derimod en hurtigere opvarmningstid. Varmen fra ovnen vil varme glasfiberen op og ikke kun rørene der fører vandet rundt i karet. Stålet i ovnen er også med til at holde en smule bedre på varmen hvis ilden skulle gå ud. Dette er ofte grunden til at mange vil prioritere den indvendige ovn. Vi håber du blev lidt klogere på ståltyper og indvendig/udvendig oven.

Læs også: