Den korrekte ovn til brændefyret vildmarksbad.

Den korrekte ovn til brændefyret vildmarksbad.

Martin Pedersen

 

Vi forklarer her tankerne omkring valg af ovn til dit vildmarksbad. 

Vi forklarer fordele og ulemper ved indvendig/udvendig ovn, og ikke mindst hvorfor vi ikke har valgt at fører alle ståltyper i vores sortiment. Når du er sat mere ind i hvorfor, vil dit valg pludselig være mere åbenlyst. 

Vi ønsker dig god læsning. 

Vi starter med ståltyperne:

Vi har hos ROYALTUBS valgt kun at gå med to typer stål til brug af vores vildmarksbad ovne, nemlig 304 (rustfri) og 316 (rust og syrefast). Faktisk bruges der i dag 3 typer stål til brug af ovne til vildmarksbade. Den mest brugte ståltype 430 der er den billigste og som hverken tåler klor, salt eller nogen anden form for spa kemi, hvorfor vi har valgt ikke at føre denne i vores sortiment. Produktet er simpelthen for ringe en kvalitet til, at vi vil tilbyde denne. 

I stedet har vi valgt gå med de to ståltyper 304 og 316, da vi finder dem langt bedre egnet til dette formål.

 Stål 304 (rustfri): Denne type stål menes at kunne tåle klor, men uden overdossering. Vi anbefaler dog at du ikke bruger klor til denne type ovn, men ’aktivt klor’ for at holde vande rent og være sikker på at have din ovn de næste mange år frem. (tåler ikke salt)

 Stål 316 (rustfri og syrefast): Dette stål er den samme ståltype der også benyttes på boreplatforme, altså i maritime miljøer ude på havet. Det er her muligt at bruge klor, salt, og anden spa kemi du måtte ønske.

 Ønsker du derfor at bruge klor, salt eller anden spakemi er det derfor vigtigt, at du tager dig nogle overvejelser, så du ikke ender med at ødelægge din ovn. F.eks. Hvis du lejer dit sommerhus ud med et vildmarksbad. Her er det særligt vigtigt du vælger en 316 ovn, da udlejningsbureauerne ofte stiller klortaps klar til gæsterne. 

Indvendig eller Udvendig ovn.

Det er et spørgsmål vi ofte løber ind i, og måske også det spørgsmål du selv sidder med netop nu? Derfor vil vi nu dykke ned i hvad der kan være fordele og ulemper ved disse to typer ovne. Det er bestemt et emne der deler vandende. Ren æstetisk synes vi begge vildmarksbade er lige smukke og der er ikke noget rigtigt eller forkert her. I bund og grund drejer det sig om 2 ting. 

Det ene er plads. Det er nemlig sådan, at en indvendig ovn stjæler et sæde i selve karet. Det gør det fordi ovnen naturligvis fylder en smule inde i karet, men også fordi det er vigtigt der er luft omkring det for ikke at beskadige glasfiberkaret.

Det andet, og det du får til gengæld, er deri mod en hurtigere opvarmningstid. Varmen fra ovnen vil varme glasfiberen op og ikke kun rørene der fører vandet rundt i karet. Stålet i ovnen er også med til at holde en smule bedre på varmen hvis ilden skulle gå ud. dette er ofte grunden til mange vil prioritere den indvendige ovn. 

Læs også hvorfor Birkebrænde er det ideelle brænde til dit vildmarksbad

Vi håber du blev lidt klogere på ståltyper og indvendig/udvendig ovn. 

God fornøjelse med jeres kommende vildmarksbad:-)

De Bedste Hilsner

Martin M. Pedersen.