Optænding og valg af brænde til vildmarksbade

Optænding og valg af brænde til vildmarksbade

Martin Pedersen

Vi giver her en hurtig forklaring omkring optænding, samt valg af brænde dertil.

Ved optænding er det vigtigt du sørger for træk i skorstenen, da du ellers ikke vil kunne få ovnen til at fungere optimalt. Start derfor altid med mindre stykker træ, eller optændingsblokke mv. for at få ovnen varmet hurtigt op til den rigtige temperatur. Når først ovnen og skorstenen er varm vil den trække af sig selv. Når du tænder op i ovnen, hold da gerne lågen en smule åben for at hjælpe røgen den rigtige vej op igennem skorstenen, og give ilt nok til at kunne holde liv i flammerne.

Lykkes dette ikke, kan det skyldes forkert optændingsmateriale (f.eks. vådt træ) Det kan også skyldes vinden der ’slår ned’ i skårstenen. Man vil da kunne forlænge skorstenen med en ekstra meter for at komme dette til livs. Det er dog yderst sjældent dette er nødvendigt.

VIGTIGT: Brug aldrig vådt træ, trykimprægneret træ, eller malet træ. Tænk gerne på miljøet når du fyrer i dit vildmarksbad.

Det rigtige brænde: 

Royaltubs kan nu levere ovntørret birkebrænde lige til døren. Birk er det ideelle brænde til dit vildmarksbad, da det egner sig godt til dette formål. Birkebrænde sviner ikke så meget som andre træsorter kan gøre. Birketræ er en middelhård træsort som dufter og knitrer dejligt, hvilket er vigtigt når det bruges i en brændeovn hvor man sidder relativ tæt på både ovn og røgudtaget.

Birks svage side er, at brændværdien pr. rummeter er lavere end andre af de træsorter. I mange situationer er det dog langt fra mængden af udvundet varme, der er afgørende for valget af træ. Vores ovntørret birkebrænde leveres som Brændetårn og med en fugtighed på under 20 helt ind til kernen! Dette betyder du kan bruge brændet med det samme du får det leveret. 

Bemærk:

Det er altid dejligt hurtigt at kunne komme i sit vildmarksbad efter optænding! Vi har desværre set købere af vores vildmarksbade varme deres vildmarksbade så hurtigt og så meget op, at de efterfølgende må hælde koldt vand i for at få temperaturen ned igen inden de kan hopper i. Det er spild af brænde og kan i værste fald ødelægge ovn og kar

Brug derfor hellere lidt længere tid på opvarmningen og nyd på den måde dit vildmarksbad i mange år frem.

Pisst.. Har du læst vores blogindlæg om tilvalg til vildmaksbade?