Optænding og valg af brænde til dit vildmarksbad

Optænding og valg af brænde til dit vildmarksbad

Martin Pedersen

Er du klar til at lære mere om, hvordan du opnår den perfekte optænding og vælger det ideelle brænde til dit vildmarksbad? Vi deler her en hurtig forklaring, så du kan få mest muligt ud af din vildmarksbad oplevelse.

Sådan optænder du dit vildmarksbad 

Ved optænding er det vigtigt, du sørger for træk i skorstenen, da du ellers ikke vil kunne få ovnen til at fungere optimalt. Start derfor altid med mindre stykker træ, eller optændingsblokke mv. for at få ovnen varmet hurtigt op til den rigtige temperatur. Når først ovnen og skorstenen er varm, vil den trække af sig selv. Når du tænder op i ovnen, hold da gerne lågen en smule åben for at hjælpe røgen den rigtige vej op igennem skorstenen, og give ilt nok til at kunne holde liv i flammerne.  

Lykkes dette ikke, kan det skyldes forkert optændingsmateriale (f.eks. vådt træ) Det kan også skyldes vinden der ’slår ned’ i skorstenen. Man vil da kunne forlænge skorstenen med en ekstra meter for at komme dette til livs. Det er dog yderst sjældent dette er nødvendigt.

VIGTIGT: Brug aldrig vådt træ, trykimprægneret træ eller malet træ. Tænk gerne på miljøet, når du fyrer i dit vildmarksbad.

Vælg de rigtige brænde til dit vildmarksbade 

Royaltubs kan nu levere ovntørret birkebrænde lige til døren. Birk er det ideelle brænde til dit vildmarksbad, da det egner sig godt til dette formål. Birkebrænde sviner ikke så meget som andre træsorter kan gøre. Birketræ er en middelhård træsort som dufter og knitrer dejligt, hvilket er vigtigt når det bruges i en brændeovn hvor man sidder relativt tæt på både ovn og røg udtaget.

Birks svage side er, at brændværdien pr. rummeter er lavere end andre af de træsorter. I mange situationer er det dog langt fra mængden af udvundet varme, der er afgørende for valget af træ. Vores ovntørret birkebrænde leveres som brændetårn og med en fugtighed på under 20 helt ind til kernen. Dette betyder du kan bruge brændet med det samme, når du får det leveret. 

Bemærk: Det er altid dejligt hurtigt at kunne komme i sit vildmarksbad efter optænding! Vi har desværre set købere af vores vildmarksbade varme deres vildmarksbade så hurtigt og så meget op, at de efterfølgende må hælde koldt vand i for at få temperaturen ned igen, inden de kan hoppe i. Det er spild af brænde og kan i værste fald ødelægge ovn og kar

Brug derfor hellere lidt længere tid på opvarmningen og nyd på den måde dit vildmarksbad i mange år frem. 

Læs også: