Vildmarksbad i haven: Alt du bør vide

Vildmarksbad i haven: Alt du bør vide

Martin Pedersen

Et vildmarksbad i haven danner de perfekte rammer for afslapning og velvære. Et vildmarksbad kan nydes alene eller sammen med de nærmeste venner og familie. Vi har samlet en masse vigtigt information til dig - som måske - overvejer at købe et vildmarksbad.

Hvad er et vildmarksbad? 

Et vildmarksbad, som består af et trækar, der fyldes med vand, er en naturlig og æstetisk tiltalende måde at nyde det udendørs liv på. Træet, oftest cedertræ eller lærk på grund af deres holdbarhed og naturlige modstandsdygtighed over for råd, tilføjer et rustikt og naturligt element til haven eller terrassen. 

Vildmarksbade varierer i pris, starter fra ca. 10.000 kr., men kan koste op til 3-7 gange mere, hvilket viser et bredt prisspænd. Udover købsprisen skal du også regne med løbende omkostninger til drift og vedligehold, herunder vand, opvarmning, rensemidler og oliebehandling af træet. Disse driftsomkostninger afhænger af, hvor ofte badet anvendes, hvilket gør det vanskeligt at estimere det præcise beløb.

Hvordan virker et vildmarksbad? 

Vandet opvarmes til en behagelig temperatur ved hjælp af en træfyret ovn eller en elektrisk varmeenhed, hvilket gør det muligt for brugerne at nyde varme bade under åben himmel i alle vejrforhold. Denne form for vildmarksbad er ikke kun en kilde til afslapning og velvære, men også et samlingspunkt for sociale sammenkomster. Vedligeholdelsen indebærer regelmæssig rensning af vandet og kontrol med vandkvaliteten for at sikre en sikker og hygiejnisk badeoplevelse.

LÆS OGSÅ: Hvor længe tager det at varme et vildmarksbad op? 

Når det drejer sig om at bestemme, hvor lang tid det tager at varme et vildmarksbad op, er der flere faktorer at tage hensyn til. Disse faktorer spiller alle en rolle i den samlede opvarmningstid og kan variere betydeligt fra situation til situation. Nogle er de vigtigste punkter er: mængden af vand, størrelse på ovn og mængden og kvaliteten af brænde. Man kan med fordel få hjælp til optænding og valg af brænde

Rengøring og vedligeholdelse af vildmarksbad

Vildmarksbade, som hovedsageligt er fremstillet af træ, kræver oliebehandling af overfladen for at opretholde deres holdbarhed og kvalitet over tid. Vildmarksbade er typisk lavet af træ og kræver oliebehandling af overfladen for at bevare deres holdbarhed og kvalitet. Denne behandling beskytter træet mod vejr, råd og skadedyr, hvilket hjælper med at forlænge badets levetid. Oliebehandlingen bidrager også til at bevare træets udseende. Regelmæssig vedligeholdelse, inklusiv oliebehandling, anbefales for at holde vildmarksbadet i god stand.

Regler for vildmarksbade

Selvom der ikke er fastlagte specifikke regler for opsætning af vildmarksbade, er det vigtigt at overholde generelle sikkerhedsforanstaltninger, især når de opvarmes med brændsel. Dette indebærer at følge reglerne i Bekendtgørelse om brandværnsforanstaltninger ved afbrænding, brug af lys, ild og varmekilder m.v., som fastsætter retningslinjer for sikker brug af åben ild og varmekilder for at forebygge brandfare. 

Det er afgørende at sikre, at vildmarksbadets ovn eller varmekilde er korrekt installeret med tilstrækkelig afstand til brændbare materialer og at der findes passende brandsikringsudstyr i nærheden. Derudover kan lokale regler og forordninger også have yderligere krav eller anbefalinger vedrørende placering og brug af vildmarksbade, så det anbefales at konsultere med lokale myndigheder for at sikre overholdelse af alle relevante sikkerhedsstandarder.

Når du skal skifte eller tømme vandet 

For at opretholde god hygiejne er det nødvendigt at tømme eller udskifte vandet i vildmarksbadet. Dette hjælper med at forhindre opbygningen af bakterier og alger, som kan påvirke vandkvaliteten og brugernes sundhed. Udover dette skridt bør man også anvende vandbehandlingsmidler som klor eller brom, og regelmæssigt kontrollere vandets pH-værdi og klarhed. 

Når du bruger klorholdigt vand i dit vildmarksbad, er det afgørende, at dette vand ikke blot ledes ud i din have, da klor kan skade planter og mikroorganismer i jorden. I stedet bør klorholdigt vand føres til kloaksystemet, hvor det kan blive behandlet og renset korrekt. Hvis vandet derimod er uden klor, er det generelt sikkert at anvende det som vanding i haven, hvilket kan være en bæredygtig måde at genbruge vandet på. Dog, hvis du planlægger at lede store mængder vand ud, selv uden klor, kan det være nødvendigt at kontakte din kommune

Læs også: